Деревій

Yarrow // Деревій // тисячелистник – загоювач ран

Деревій є рідним для Європи та Азії, і був натуралізований у Північній Америці. Його використання в їжі та медицині є давнім, починаючи з Троянської війни, приблизно в 1200 році до нашої ери. У легенді Ахілл використовував його за порадою Кентавра, звідси і назва. У античні часи деревій називали «herba militaris», оскільки він зупиняв кровоточиві рани, отримані на війні. Листя деревію використовували для чаю, а молоде листя і квіти використовували для приготування салатів. Настої деревію служили косметичними очисними і лікарськими засобами.

Деревій також має давню китайську історію, де пучки з 64 паличок деревію використовувалися для читання гексаграм І-цзин протягом тисячоліть.

Насправді він настільки давній, що його знайшли серед інших лікарських трав на місці поховання неандертальців в Іраку, яке датується приблизно 60 000 роком до нашої ери.

Деревій – це квіткова рослина яка росте по всьому світу, а також цінна лікарська рослина. Надземні частини використовують для виготовлення ліків. Століттями використовувалася в традиційній медицині як протизапальний засіб і для загоєння шкірних ран. Інші лікувальні застосування деревію включають полегшення розладів травлення, зняття тривоги та допомогу при неврологічних захворюваннях. Деякі люди жують свіже листя, щоб полегшити зубний біль а у їжу молоде листя і квітки деревію використовують для приготування салатів.

Загалом рослина не вважається токсичною. Але не вживайте деревій, якщо у вас алергія на представників сімейства айстрових (наприклад, маргаритки) Не рекомендується вагітним і годуючим жінкам. Не приймайте деревій, якщо ви приймаєте ліки, що розріджують кров. З обережністю підходять до прийому рослини при порушеннях згортання крові.

Деревій (Achillea millefolium) також широко відомий як:

  • Ахіллея
  • Тисячолистник (thousand-leaf, thousLeaf)
  • Кров’янка, кров’яниця, кривавник
  • Маточник
  • Белоголовнік
  • Столярний бур’ян
  • Чортова кропива

Українська назва, очевидно, пов’язана з наявністю в рослині дубильних речовин

Загоєння ран

Деревій відомий як кровоспинний засіб – це в’яжуча дія, яка зупиняє кровотечу. Його ранозагоювальна здатність здебільшого походить від алкалоїду ахілеїну, який сприяє згортанню крові, що призводить до швидкого закриття рани. Дослідження 1954 року показало, що лише половина міліграма ахілеїну на кілограм ваги може скоротити час згортанню рани на 32%.

Деревій активує тромбоцити в ураженій області, які утворюють захисний шар від бактерій, що викликають інфекцію. Він має антимікробні властивості завдяки терпенам у його ефірній олії, які ефективно вбивають бактерії, коли його наносять на рану. Природні болезаспокійливі та протизапальні властивості цієї трави роблять її ідеальною для використання при невеликих порізах і опіках, прискорюючи загоєння, знімаючи біль і запалення.

Відомо, що застосування препаратів на основі рослини не призводить до виникнення тромбів.

  • У дослідженні 2017 року, присвяченому екстракту Achillea asiatica, дослідники дійшли висновку, що ця трава ефективна в лікуванні шкірних ран у щурів завдяки численним ефектам на клітинному рівні.
  • Дослідження 2018 року в Journal of Maternal-Fetal & Neonatal Medicine продемонструвало позитивний вплив мазей Achillea millefolium на загоєння епізіотомій. (Епізіотомія — це невеликий розріз промежини, який медичні працівники іноді роблять під час пологів.)

Деревій містить: ахілеїн і ахілеїнову кислоту, ефірну олію, азулен, камфору, калій, солі кальцію, смолу, камедь, танін, ізовалеріанову кислоту, саліцилову кислоту, стерини, флавоноїди

У косметології

Широковідома трава деревію у косметології. Її застосовують при фурункулах, для поліпшення стану жирної, проблемної шкіри. Для шкіри обличчя застосовується з метою позбавлення від жирного блиску, очищення шкіри і отримання матового відтінку.

Трава деревію для волосся ефективно бореться з себореєю завдяки бактерицидним і протизапальним властивостям. Також вона позитивно впливає на стан ламкого волосся, запобігає випадінню.

Гидролат тысячелистника можна безпечно використовувати в домашньому догляді. Полоскання ротової порожнини гідролатом деревію можна проводити профілактично від проблем із зубами та яснами.

В кулінарії

У їжу вживають в невеликих кількостях молоді пагони, листя і суцвіття деревію. Їх додають в салати та вінегрети, в м’ясні і рибні страви, а відвар — в компоти, морси.

На відварі деревію замішують тісто для випічки хлібобулочних виробів. Висушений деревій використовують для приготування квасу, ароматизації напоїв, мусів, желе.

У середньовіччі деревій був популярним інгредієнтом пива, каші та меду. Його можна використовувати як замінник хмелю та ячменю.

Приправа з деревію: висушений деревій подрібнити до порошкоподібного стану (в полотняному мішечку або в ступці), просіяти; використовувати як ароматичну приправу до супів, печені з м’яса і інших страв і напоїв.

В свіжому вигляді деревій додають в овочеві салати — 5 г деревію на 200 г салату.

Напій з деревієм: 20 г висушеного деревію кип’ятити 10 хвилин в 2 л води, настояти дві години, остудити, процідити, додати 2 склянки журавлинного соку і 1 склянку меду, ретельно розмішати, розлити в пляшки; зберігати в холодильнику.

Настій деревію: 1 ст.л. сухого деревію залити склянкою окропу, настояти 1 годину, процідити; приймати по столовій ложці 3-4 рази на день до їжі.

Также смотрите: Трав’яні оцти

Читайте также:

Заказать звонок