Новий продукт від Екоматриці: Трав’яний оцет // Herbal vinegar

Друзі, хто давно з нами, ви знаєте, що для виробництва своїх гідролатів більшу частину рослин ми вирощуємо самі – лаванду, троянду, ромашку, деревій, розмарин, монарду, різні види шавлії. Через рослини Природа ділиться з нами своєю силою, і вона воістину невичерпна. Влітку 2022 року ми додаємо ще одну родзинку до асортименту ТМ Екоматриця – це трав’яні інфузи на основі натурального яблучного оцту, або просто ТРАВ’ЯНІ ОЦТИ.

Трав’яний оцет (Herbal vinegar) від Екоматриці, це продукт з подвійною користю та силою – яблучного оцту та відповідної рослини. Трояндовий оцет – інфуз пелюсток троянди, лавандовий оцет – інфуз квіток лаванди, шавлієвий оцет – інфуз суцвіть шавлії, тощо.

Оцет у великих промислових масштабах роблять зазвичай із синтетичної оцтової, хімічно чистої кислоти. Однак, такий оцет може бути лише регулятором кислотності, і не більше.

Натуральний яблучний оцет чи фруктовий сидр – результат природного ферментативного процесу зброджування яблук. І такий продукт вже є унікальним джерелом натуральних органічних фруктових кислот, ферментів, амінокислот, вітамінів, мікроелементів (наприклад магній, залізо, кальцій, мідь, фосфор, сірка, натрій).

Це саме собою становить велику цінність для нормального перебігу біохімічних процесів в організмі. Однак, є у нього ще одна чудова властивість – це чудовий засіб для отримання корисних компонентів з рослинної сировини!

Яблучний оцет витягує природний пігмент рослини, тому трав’яні оцти мають гарний насичений колір. Але пігмент, це не лише колір, це природні активні речовини, як правило, з антиоксидантною активністю. Наприклад, антоціани, що надають забарвлення від рожевого до червоного, малинового, лілового, фіолетового відтінків. Ефіроолійна сировина для оцтів – троянда, м’ята, ромашка, лаванда, монарда, шавлії – віддають і сліди ефірної олії, тому кожен вид трав’яного оцту несе свою ароматичну хвилю.

Як використовувати трав’яний оцет

Кулінарне застосування

Використовуйте трав’яний оцет у будь-якому місці, де б ви використовували будь-який оцет, зокрема в заправках для салатів, маринадах, соусах, суші. З трав’яного оцту виходять гарні маринади. Використовуйте для маринування, та/або полийте м’ясо перед смаженням. Оцет з однієї трави, як-от шавлієвий з вираженим ароматом трав, або лавандовий, може стати самостійним продуктом на кухні, але також можна створювати нескінченні комбінації, залежно від ваших смаків.

Особливо активно трав’яні оцти використовуються в школах натурального та екологічного харчування. Ми обрали деякі популярні рекомендації застосування трав’яних оцтів в кулінарії але головне – ваш смак, творіть!

!Оцти в концентрації 6%

М’ятний оцет – кухарі рекомендують для салатів, особливо фруктових, у підливі для баранини та для змащування баранини під час її приготування. Спробуйте поєднати з розмарином, або лимоном. Ви навіть можете випити його вранці зі склянкою води.

Трояндовий оцет – може стати універсальним. Добре відчутний, але в той же час делікатний аромат трояндових пелюсток. Чудовий з козячим сиром, рибою, помідорами та трохи морської солі або з полуницею.

Лавандовий оцет – лаванду, яка використовується в прованських травах разом із травами, такими як майоран, розмарин, чабер і орегано, часто поєднують з куркою, індичкою, бараниною та жирною рибою як-от лосось, або з тунцем. Аромат лавандового оцту делікатний, не різкий, приємний.

Шавлієвий оцет – має добре виражений аромат трав, не кожен з першого разу впізнає в ньому шавлію. Аромат приємний, не різкий. Такий оцет доповнить аромат іншних трав в соусах та заправках, в маринадах. Поєднується з розмарином, лимоном та тмином. Можливо, шавлієвий оцет стане щє одним універсальним трав’яним оцтом після трояндового.

Монардовий оцетмонарда, до речі, рослина з антибактеріальними властивостями і насичує ними оцет. Цей оцет також має добрий аромат трав і може повторювати партію шавлієвого.

Як і інші трав’яні екстракти, трав’яний оцет можна використовувати в лікувальних цілях. Почніть з однієї столової ложки на повну склянку води щодня.

Нарешті, трав’яний оцет стане чудовим подарунком для ваших друзів-гурманів!

Косметическое применение

Трав’яний оцет можна використовувати не тільки в харчових цілях, а щє як ополіскувачі для волосся, тоніки для шкіри та миючі засоби, добавки для ванн і ванночок рук/ніг. Трав’яний оцет також використовується для приготування компресів і очищувальних засобів. Ви навіть можете розвести з водою свіжий трав’яний оцет і використати для миття скла (тут гарним вибором буде лаванда!)

В косметических целях все уксусы используем только в разведении!

Ополіскування волосся після миття: 1 -2 ст. ложки на літр прохолодної води – працює на закриття лусочок волосяного стрижня (це профілактика ламкості волосся, полегшення розчісування, зняття статичної електрики), підкислення середовища для шкіри голови (важливо при лупі/себореї, підвищеній сальності). Як результат, маємо гладке, сяюче волосся, здорову шкіру голови.

Специфічні трави для волосся включають як раз розмарин, ромашку та шавлію.

Існує багато різних видів оцту, і більшість з них мають лікувальні властивості навіть без додавання трав. Оцет використовувався в народній медицині при численних проблемах, від нетравлення шлунка та артриту до ран і бородавок. Багато людей вважають його тонізуючим засобом, що зміцнює здоров’я, і вживають оцет щодня, щоб полегшити різні хронічні проблеми та зберегти здоров’я.

Оцет використовувався як протимікробний засіб задовго до появи цього терміну. За часів чуми в Середньовіччі, трав’яний оцет, відомий як «Чотири розбійники» (Four thieves vinegar) використовувався для запобігання інфекції легендарними французькими грабіжниками, які крали у мертвих і вмираючих. За словами Меггі Остер у її книзі «Трав’яний оцет», рецепти «Чотирьох злодіїв» відрізняються, але вони часто включають розмарин, руту, шавлію, полин, м’яту, лаванду та камфору.

Заказать звонок