Зелена аптека: рецепти трав’яних настоїв та компресів

Зелена аптека: рецепти трав’яних настоїв та компресів

Застосування зовнішніх засобів – важлива складова терапії при шкірних проблемах. Вона необхідна, щоб полегшити почервоніння, свербіж, сухість, печіння. Безліч трав, як і раніше, сьогодні широко застосовуються при шкірних захворюваннях: череда і шавлія, ромашка і монарда. Фітотерапія допомагає при лікуванні ран, гнійників, псоріазу, вугрової висипки і ін. Найпростіші водні витяжки з трав зручно і безпечно використовувати вдома.

Практично будь-який гідролат (окрім кориці) можна використовувати за наведеною нижче схемою. Залежно від індивідуальної чутливості шкіри, гідролати або розводять з водою або використовують без розведення. Розчинами просочують марлю, чисту тканину, і накладають компресом.

МАСКА ІЗ КВІТІВ РОМАШКИ: при розширених порах, підвищеної сальності, схильності шкіри до висипань і подразнення. Протизапальний і тонізуючий ефект для шкіри. Хамазулен який присутній в нашому гідролатi безжалісний до різного роду патогенних мікроорганізмів. При кип’ятінні хамазулен руйнується тому не кип’ятіть настій.

Можна підігріти на водяній бані та використовувати теплим, можна просочувати компрес. Чистим гідролатом ромашки можна розводити сухі маски для обличчя. Якщо ви добре переносите запах лікарської ромашки, можна не розбавляти гідролат водою.

НАСТІЙ ДЛЯ ПРИМОЧОК при екземі: антисептичні та дезінфікуючі властивості, зменшення запалення, знезараження шкірних покривів, стимулювання регенераційних процесів.

Відріжте частину марлі або візьміть відріз чистої бавовняної тканини, складіть в кілька разів і змочіть в настої. Робіть компреси на уражені ділянки шкіри кілька разів на день. Не застосовувати на відкриті рани.

Простий, але корисний для всього організму засіб – настій або чай. Додаються до нього гідролати рослин, та тільки в теплі напої, тому почекайте остигання води.

ЧАЙ з шавлією загальнозміцнюючий, поліпшення травлення, усунення здуття живота і спазмів. Розділіть на невеликі порції, вживайте настій з шавлією за півгодини до їжі.

ЧАЙ з мелісою заспокійливий, від нудоти, при метеоризмі. Зменшує дратівливість і поліпшує сон. Можна вживати і теплим і холодним. Мелісса надає спазмолітичну, болезаспокійливу, гіпотензивну, сечогінну, вітрогонну та бактерицидну дію. Покращує травлення. ВАЖЛИВО: з обережністю приймайте при зниженому тиску.

ВОДА м’ятна: допомагає контролювати апетит, знімає стрес і освіжає. Ідеально підходить на фітнес. Вживати протягом дня, коли з’являється спрага.

ВАЖЛИВО: Через велику кількість ментолу, людям чутливим до нього рекомендуємо замінити гідролат м’яти перцевої на гідролат м’яти ананасної – в ньому значно менше ментолу. Не застосовувати дітям до 3-х років.

Читайте також:

Замовити дзвінок