полин кола

Полин Кола плант (Artemisia Cola Plant)

Природа сповнена сюрпризів. Серед них: арботанія Artemisia Cola Plant, невелика рослина з ароматом, що нагадує … кока-колу! Ви коли-небудь чули про рослину кола плант?

Крістоф Хей, шеф-кухар ресторану La Maison d’à Côté, відзначеного двома зірками Мішлен, в Монліво, Франція говорить, “Перше, що кидається в очі, це те, що коли ви втираєте цю маленьку рослину в руки, вона пахне льодяником кола. Я виявив це дивним, це нагадало мені про моє дитинство.

Хоча ця трава (artemisia abrotanum на латині) не має нічого спільного з виробництвом справжньої кока-коли, вона неймовірно пахне колою. Це їстівна рослина але в даний час рідко використовують на кухні, а ось у середньовіччі, її часто використовували для додання свіжого аромату жирної їжі. Вона також вважалася афродизіаком і застосовувалася як репелент. Ви можете випробувати гідролат на ці якості!

Римляни застосовували рослину для створення парфумів під назвою «абротенум», і на протязі всієї історії вона мала безліч застосувань в фітотерапії, оскільки вважалося, що кола плант покращує травлення, полегшує біль і спазми, діє як антисептик і навіть лікує облисіння!

Деякі альтернативні назви включають «дівочі руїни» або «рослина коханця», названі на честь репутації рослини як афродизіаку. У давньогерманської традиції ця трава була пов’язана з Фреєю, богинею любові, і під час святкування літнього сонцестояння жінки обв’язували її навколо своїх животів і стегон, перш ніж танцювати навколо вогню.

Полинна кола Екоматриця

Наш сад – також аптека. А наша рослина кола – одна з улюблених трав в саду! Полин сорту кола плант все одно залишається полином, з усіма лікувальними властивостями основної рослини. Вона потужна антибактеріальна, стимулююча та сечогінна. Хоча кола плант приємно пахне, має смак досить своєрідний, з ноткою гіркоти в кінці.

Застосовується: в косметичних цілях для комбінованої та жирної шкіри, зміцнює, тонізує і добре освіжає. Має протизапальні властивості, антибактеріальні та зволожуючі. Використовується для лікування шкірних запалень, подразнення, почервоніння, свербіжу. Як лосьйон для боротьби з облисінням. Як тонізуючий засіб допомагає подолати грип, а також заспокоїти нерви та стимулювати мозкову діяльність.

Гідролат з такої полині додасть свіжості і ізюминки трав’яним чаям і охолодженим напоям, безалкогольним коктейлям. Ви можете готувати з нею не гарячі фіточаї з антисептичною і протизапальною дією. Рослина збуджує апетит!

Дивіться також: Трав’яні оцти

Чи потрібно дотримуватися обережності з полином? Полин безпечна при зовнішньому застосуванні а внутрішньо є протипоказання: підвищена шлункова секреція, гіперацидний гастрит, виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки, рефлюкс-езофагіт, гострий холецистит, калькульозний холіцістіт, вагітність, період грудного вигодовування та дитячий вік до 12 років.

Виокремлюють унікальне для полину з’єднання – артемізинін, що проявляє активні протиракові, протипаразитарні та антибактеріальні властивості.

Ви вже знайомі з цією травою? Якщо ні, у нас вже готовий гідролат з цієї рослини, знайомтеся.

Читайте також:

Замовити дзвінок