Що потрібно знати про воду з природних джерел?

На жаль, сьогодні про чистоту природних, в тому числі, підземних джерел можна тільки згадувати. Що ж потрібно знати?

Артезіанські свердловини буряться на глибину, в середньому, від 70 до 700 і більше метрів. Склад артезіанських вод залежить від глибини їх залягання. Чим глибше, тим вода чистіша. Але навіть на глибині понад 1000 метрів виявлені нітрати, фосфати, пестициди. Чим вище водоносний шар, тим більше вміст цих речовин. Вода артезіанських свердловин володіє підвищеною жорсткістю (накип на чайнику). В артезіанських свердловинах часто бувають бактеріальні викиди, в таких випадках свердловину хлорують і закривають на деякий час. Через неякісне з’єднання труб в свердловинах можливе попадання забруднених вод з більш високих водоносних шарів. Вода артезіанських свердловин більш краща, ніж водопровідна, але підвищений вміст солі призводить до відкладення солей у хребті (остеохондроз), суглобах, утворення каменів в нирках і жовчному міхурі.

Бюветна вода. Це та ж артезіанська вода, з тією лише різницею, що місце джерела обладнано краном, дахом і пристосоване для колективного користування.

Джерельна вода. Це вода з найближче лежачих водоносних шарів, надзвичайно схильних до забруднення – так звана «верховодка». У кращому випадку вона йде з глибини 40 м, але частіше -до 10м. Неможливо гарантувати постійну якість цієї води, так як вона коливається в залежності від погодних умов (зливи, паводок) і від викидів прилеглих промислових підприємств і сільськогосподарських комплексів. Так, води Шатилівського джерела в Харкові залягають на глибині 40м, але судячи то тому, що ньому періодично виявляється вірус гепатиту А (це фекальне забруднення), туди потрапляють фекальні стоки з каналізаційного колектора який залягає в тому місці приблизно на глибині 10м – він і «підживлює» воду.

Кринична вода. Для України дуже велика проблема – жорсткість води і вміст у ній заліза. Вміст заліза іноді досягає 12 “20 мг / л при нормі 0,3 мг / л. У більшості випадків колодязі глибше 30 метрів не копають, а тільки починаючи з глибини хоча б 70 метрів вода більш менш прийнятна для користування. У більш дрібних колодязях вміст нітратів, фосфатів, гербіцидів, пестицидів, бактерій у багато разів вище норми, так як саме до цієї глибини в підгрунтових водах зосереджені небезпечні концентрації забруднювачів – з полів, автотрас, прилеглих підприємств.

Для довідки: вода з природних джерел артезіанська, джерельна, кринична вода, набрана про запас вже через 12 годин повна бактерій, через 24 години – токсична, через 48 годин – придатна тільки для зливу.

Читайте також:

Набор для домашньої очистки води
Набор для домашньої очистки води

Замовити дзвінок