Як відновити ліпідний бар’єр шкіри?

Самий верхній шар шкіри захищає нас від бактерій, вірусів, алергенів та інших патогенів. Коли цей захисний шар пошкоджується внаслідок перебування на сонці, впливу хімічних речовин, стресу тощо, шкіра стає вразливою.

Пошкодження впливає і на зовнішній вигляд. Шкіра стає сухою і чутливою, лущиться, виглядає тьмяною. Хоча багато хто намагається приховати тьмяність за допомогою макіяжу, це не постійне рішення. Потрібен ремонт. Пошкоджений вологозахисний бар’єр потрібно відновити, щоб шкіра знову стала здоровою.

Також корисні статті: Як ніацинамід допомагає шкіріPlant Therapy: Лавандова вода для краси обличчя та волоссяЯк лікувати сухі руки

Що таке шкірний бар’єр та як він працює?

Найвищий шар шкіри – епідерміс, складається приблизно з 5 внутрішніх шарів, з яких роговий шар є найвищим. Цей шар складається з клітин шкіри які утримуються між собою ліпідами. Ці клітини містять природний зволожувач та кератин, ліпіди містять холестерин, кераміди та жирні кислоти. Цей шар містить мертві кератиноцити, які виробляють дефензини для забезпечення імунітету проти токсинів.

Водний бар’єр служить буфером щоразу, коли шкіра знаходиться під загрозою. Роговий шар має слабокислий характер і коли шкіра контактує з будь-яким патогеном, ця кислотність створює буфер, який зупиняє його зростання. І шкідливий патоген вже не може викликати шкірні захворювання.

Що пошкоджує захисний бар’єр шкіри?

Зростаючий рівень забруднення щодня впливає на здоров’я нашої шкіри. Хоча вологозахисний бар’єр може захищати до певного рівня, регулярний контакт з токсинами може пошкодити сам шар шкіри. Що щє впливає?

  • Генетичні фактори
  • Старіння
  • Екстремальні погодні умови, занадто спекотна або занадто холодна погода
  • Контакт з алергенами, забруднювачами, подразниками
  • UVA та UVB випромінювання
  • Використання занадто великої кількості миючих засобів та жорсткого мила
  • Надмірне миття шкіри
  • Надмірна ексфоліація
  • Зустріч з різкими хімічними речовинами. Приклад: люди, що працюють на хімічних заводах
  • Стероїди
  • Стрес

Сухість шкіри є основним симптомом пошкодженого шкірного бар’єру. Ви можете відчувати постійну сухість навіть після застосування зволожуючого крему. Це трапляється, коли зовнішній шар шкіри позбавлений природного жиру та вологи. Ліпідний шар не затримує вологу всередині шкіри, і зволожуючий крем випаровується.

Чутливість шкіри також є важливою ознакою пошкодженого вологозахисного бар’єру. Коли шкірний бар’єр здоровий, будь-який засіб, нанесений на шкіру, поглинається пропорційно. Пошкоджений шкірний бар’єр може зробити вашу шкіру чутливою. Просте нанесення продукту стає болючим, що призводить до пекучого відчуття або подразнення.

Свербіж. Це трапляється здебільшого, коли ви контактуєте з будь-якими алергенами, і шкіра не справляється з ними. На щастя, свербіж тимчасовий і не залишається назавжди.

Флюїд регенеруючий ліпідний бар’єр шкіри 30г

Як відновити пошкоджений шкірний бар’єр

Оздоровлення шкірного бар’єру це процес приблизно на 2 тижні – 1 місяць.

  1. Ідеальний рівень pH шкіри становить від 4,5 до 5,5. Безрецептурні засоби для догляду за шкірою забезпечують рівень рН від 3,7 до 8,2. Експерти рекомендують використовувати продукт, який має рН, що відповідає природним діапазонам шкіри.
  2. Багато природних олій ефективно відновлюють пошкоджений вологозахисний бар’єр шкіри. Олія жожоба, кокосова олія, арганова олія, олія шипшини, соняшникова, оливкова мають протизапальні та протимікробні властивості, захищають від шкірних захворювань та дерматиту.
  3. Використовуйте кераміди! Кераміди – це ті ліпіди, з рогового шару. Дослідження 2019 року [6] доводить, що засоби для догляду за шкірою з керамідами ефективно покращують стан шкіри при сухості, шорсткості та лущенні. Ви можете регулярно використовувати зволожуючі засоби, збагачені керамідами.
  4. Намагайтеся вживати їжу, збагачену незамінними жирними кислотами.
  5. Знайте свій тип шкіри, а потім складіть регулярний режим догляду, який складається з очищення, відлущування та зволоження.

Продукти які допоможуть проти сухості шкіри:

Зв’яжіться з нами в Viber якщо вам потрібна допомога у вирішенні проблем шкіри, і в виборі доглядових засобів.

Список використаних джерел:

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470464/
2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30130768/
3. https://www.usgs.gov/media/images/ph-scale-0/
4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18489300/
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5796020/
6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30084152/
7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5910426/

новинки

Замовити дзвінок