Цикорієва кислота

Цикорієва кислота // Гідролат кульбаби Taraxacum officinale

Цикоринова (цикорієва) кислота – це поліфенол, відкритий в 1958 році двома італійськими вченими, які вивчали листя цикорію. Будучи поліфенолом, цикоринова кислота відіграє важливу роль у зміцненні імунної системи та захисті організму від різноманітних захворювань. Цикоринова кислота має здатність індукувати фагоцитоз, фізіологічний процес, який спонукає лейкоцити та лімфоцити атакувати та знищувати патогени.

Хоча цикорієва кислота була вперше виявлена в 1958 році, вона значною мірою ігнорувалась доти, доки нещодавні популярні ЗМІ не згадали про потенційні корисні для здоров’я властивості від вживання продуктів харчування та харчових добавок, що містять цю сполуку.

На сьогоднішній день було виявлено, що рослини принаймні 63 видів містять цикорієву кислоту. У 1958 році, працюючи над листям рослин цикорію (Cichorium intybus L.), Скарпаті та Орієнте виділили та ідентифікували фенольну сполуку, яка була ефіром винної кислоти двох кавових кислот; вони запропонували назвати її цикоровою кислотою. З моменту першого відкриття цикорієва кислота була включена до багатьох сімейств рослин, у тому числі морської трави, хвоща, папороті, салату та базиліка. Інші поширені назви цикорової кислоти — цикорієва кислота та дикафеоїлвинна кислота (Lee and Scagel, 2009).

Згідно з повідомленнями, цикорієва кислота допомагає рослинам захистити себе від комах і інфекцій, викликаних вірусами, бактеріями, грибками та нематодами (Cariello and Zanetti, 1979; Rees and Harborne, 1985; Snook et al., 1994; Nishimura and Satoh, 2006).

Кульбаба лікарська (Taraxacum officinale L.)

Лікарською сировиною є корінь (Taraxaci radix), корінь з травою (Taraxaci radix cum herba), листя (Taraxaci folium) і квітки (Taraxaci flox). Період збирання, умови навколишнього середовища та спосіб сушіння мають величезний вплив на хімічний склад сировини (Stewart-Wade et al., 2002).

  • Кульбаба є багатим джерелом різних фітохімічних речовин, включаючи флавоноїди, фенольні кислоти та терпени. На додаток до ряду поліфенольних сполук, було знайдено багато інших. Серед фенольних сполук з антиоксидантною та протизапальною активністю, присутніх у листі та пелюстках, найвищі концентрації були відзначені для похідних гідроксикоричної кислоти, зокрема цикорової кислоти, хлорогенової кислоти та кавової кислоти (Jędrejek та ін., 2017).

Гідролат кульбаби Taraxacum officinale Dandelion Hydrosol Water

Містить природний поліфенол – цикорієву кислоту, яка має високу здатність поглинати вільні радикали кисню, захищає природний колаген та гіалуронову кислоту шкіри від руйнування, сприяє загоєнню ран, посилює природний захист від УФ- променів. Тому в косметології засотовується для всіх типів шкіри для щоденного вмивання та очищення.

Містить природний інулін, сприяє зниженню цукру в крові, виведенню зайвої рідини, покращує роботу печінки. Внутрішньо додають у енергетичні напої, соки, тоніки.

Читайте також:

Дивіться товари:

Замовити дзвінок