Гідролат розмарину Rosmarinus officinalis

Розмаринова кислота (РА – rosmarinic acid)

З розмарину (наукова назва Rosmarinus officinalis) можна добути розмаринову кислоту. Розмарин – це багаторічна деревна трава, яка походить із Середземномор’я. Ця трава широко використовується для прикраси страв перед приготуванням. Вперше РА була виявлена у 1958 р. італійськими вченими M.L. Scarpatti та G.Oriente.

Кілька інших споріднених трав також містять розмаринову кислоту. Ця поліфенольна сполука має антиоксидантні властивості, і також присутня наприклад в мелісі (наукова назва Melissa officinalis), базиліку (Ocimum basilicum), чебреці (Thymus vulgaris), шавліі (Salvia officinalis) та багатьох інших рослинах, особливо тих що належать до сімейства м’яти або мертвої кропиви (Lamiaceae).

Структурно РА є складним ефіром кавової кислоти та 3,4-дигідроксифенілмолочної кислоти з добре вивченим шляхом біосинтезу, фізіологічними функціями в рослинах та (потенційною) біологічною активністю. Велика кількість рослинних препаратів і харчових добавок що містять РА, продаються з заявами про сприятливий вплив на здоров’я. Крім того, завдяки пригніченню перекисного окислення ліпідів і росту бактерій, розмаринову кислоту дозволено використовувати як природний антиоксидант та/або консервант у харчовій промисловості. Люди в Японії використовують екстракт перилли, насичений розмариновою кислотою, щоб збільшити термін зберігання різноманітних свіжих морепродуктів.

Розмаринова кислота – природна молекула, володіє терапевтичними властивостями. Наприклад, вона є протимікробною, протизапальною та антиоксидантною. Порівняно з вітаміном Е, розмаринова кислота має більш потужну антиоксидантну дію. Розмаринова кислота також ефективна для запобігання пошкодженню клітин, пов’язаному з шкідливими вільними радикалами. Таким чином, РА знижує ризики розвитку атеросклерозу та раку.

Наш шлунково-кишковий тракт (ШКТ) має здатність поглинати розмаринову кислоту. Встановлено, що після всмоктування в шлунково-кишковому тракті розмаринова кислота часто накопичується в різних основних органах нашого тіла, особливо в легенях. Це пояснює, чому розмаринову кислоту традиційно використовували для лікування захворювань, особливо респіраторної алергії, скупчення слизу або кашлю. Це також пояснює, чому лікарі, які практикують трави, використовували рослини сімейства Ясноткові для лікування кашлю, респіраторної алергії, а також поширених випадків скупчення слизу в дихальних шляхах.

Крім того, наша шкіра також може поглинати розмаринову кислоту після місцевого застосування. Вчені а також медичне співтовариство все ще вивчають ефективність цієї сполуки для лікування шкірної алергії та екземи. РА використовується в косметичній галузі в засобах по догляду за волоссям, догляду за сонцем і очищенням.

Розмаринова кислота робить шкіру рівною та доглянутою, профілактуючи сальність та чорні точки. Чудовий компонент турботи про жирну шкіру. Знаменита «Угорська вода» — тонік королів, що омолоджує, заснована на розмаринових талантах тонізування шкіри і зняття стресу.

Найбільш багатим на розмаринову кислоту вважається розмарин.

Побічні ефекти та застереження

Кілька наукових досліджень показали, що використання розмаринової кислоти не викликає серйозних побічних ефектів. Як правило, РА вважається нейтральною і, отже, безпечною для використання.

Де шукати РА для догляду за шкірою?

Розмаринова кислота міститься не тільки в розмарині, але і в шавлії, м’яті, базиліці, майорані, орегано та інших рослинах.

Подивіться:

Гідролати – це водні субстанціі, витяжки цілющого складу рослини через ПЕРВИННУ парову сублімацію. Зберігають всі корисні речовини. Гідролати працюють легко і без ускладнень. Нашкодити ними неможливо, і максимально можливий оздоровчий ефект досягається природним шляхом. Всі наші гідролати виготовляються вручну в невеликих масштабах, забезпечуючи увагу до якості та деталей на кожному кроці процесу.

Замовити дзвінок