меліса

Переваги меліси (Melissa officinalis)

Що таке меліса? Меліса (Melissa officinalis) вона ж лимонна м’ята – це рослина з запахом лимона яка походить з того ж сімейства, що і м’ята. Відома своїми заспокійливими та протизапальними ефектами. Вважається, що добавки з мелісою допомагають при деяких станах, включаючи тривогу, порушення сну, діабет та дитячі коліки.

Основними активними компонентами меліси є:

  • Леткі сполуки – гераніаль, нераль, цитронелаль і гераніол
  • Трітерпени – урсолова кислота і олеаноловая кислота
  • Фенольні смоли – розмаринова кислота, кавова кислота, лютеолін, нарингин і гесперидин

Сьогодні меліса використовується в традиційній медицині як засіб для сну і як тонік для травлення. Можна вживати як чай, приймати як добавку або екстракт, або наносити на шкіру в косметичних цілях. Згідно з оглядом досліджень, меліса діє як антиоксидант і ефективна в боротьбі з окислювальним стресом.

Меліса часто використовується окремо або в поєднанні з іншими синергетичними травами. Кілька досліджень показують, що меліса в поєднанні з іншими заспокійливими травами (такими як валеріана, хміль та ромашка) сприяє зменшенню тривожності, та сприяє сну. Ранні дослідження показують, що меліса може покращити легку депресію, але не може бути корисною при середній депресії.

Невелике дослідження, проведене в 2010 р. показало, що меліса може допомогти при порушенні травлення. У дослідженні взяли участь 30 людей з функціональною диспепсією – станом, який може спричинити розлад шлунку. Учасникам дали десерт, схожий на сорбет з мелісою або без неї, який вони також поєднували з іншою травою (артишоком або Cynara scolymus). Учасники, які їли десерт із зеленню, мали менший розлад шлунку, ніж ті, хто цього не робив.

Дивіться також: Гідролат меліси // Melissa officinalis

Розмаринова кислота в мелісі має потужні противірусні властивості, які можуть допомогти в лікуванні деяких вірусних інфекцій. Більшість сучасних доказів обмежуються дослідженнями в пробірках, в яких розмаринова кислота інгібує широкий спектр поширених вірусів, у тому числі тих, що асоціюються із застудою, таких як коронавіруси та риновіруси та вірус гепатиту В. З них розмаринова кислота виявляється найбільш ефективною в інгібуванні вірусу простого герпесу типу 1, пов’язаного з деякими випадками генітального герпесу.

Можливі побічні ефекти

Меліса вважається безпечною для короткочасного використання. Серйозні алергічні реакції зустрічаються рідко. Побічні ефекти можуть включати головний біль, нудоту, здуття живота, гази, блювоту, порушення травлення, запаморочення, біль у шлунку, занепокоєння та збудження. Ризик побічних ефектів, як правило, зростає із збільшенням дози. Меліса може уповільнити згортання крові. Якщо вам призначена операція, припиніть використання меліси принаймні на два тижні, щоб уникнути надмірної кровотечі.

Читайте також:

Замовити дзвінок