компрес з гідролатом

ВИКОРИСТАННЯ ГІДРОЛАТІВ – Природа в пляшці

ВИКОРИСТАННЯ ГІДРОЛАТІВ

Гідролати, які також називають гідрозолями або дистилятами, отримують шляхом парової дистиляції трав/квітів. Усі вони мають легкий або не дуже легкий натуральний аромат, що відображає трави, з яких вони виготовлені. Ми любимо гідролати, тому що їх можна використовувати як: тонік/очищувальний засіб для шкіри, спрей для волосся та тіла, щоб прибрати подряпини та порізи, заспокоїтись чи освіжитись, тощо. Оскільки вони містять есенцію рослини, вони мають чудові терапевтичні властивості.

Гідролати можна наносити безпосередньо на обличчя, тіло або волосся, можна додавати у воду для ванни та служити ідеальним тонізуючим лосьйоном для шкіри.

Якщо ви любите ефірні олії, швидше за все, вам також сподобаються гідролати. Наші гідролати Екоматриця це природна користь, чиста та органічна квіткова вода, доступна у формі, схожій на воду, і вона не містить штучних добавок.

Що таке гідролати та гідрозолі та “води”?

Багато хто використовує ці терміни як синоніми але використання та значення деяких термінів з часом змінилися. Ми віддаємо перевагу терміну гідролат. Гідролат – це вода з рослини, отримана в результаті дистиляції паром, цієї рослини. Гідрозоль – це ефірна олія рослини, розчинена у воді.

Дехто також використовує термін квіткова вода але він не точний, оскільки гідролати можна дистилювати з різних рослинних матеріалів, а не лише з квітів, наприклад, листя, хвої або ягід. Деякі квіткові води можуть також бути отримані за допомогою зовсім іншого методу, наприклад змішування ефірної олії з водою або замочування рослинного матеріалу у воді, а деякі навіть можуть бути виготовлені з синтетичних інгредієнтів. Жоден з них не має тих терапевтичних властивостей, як 100% чисті та натуральні гідролати.

Термінологія «вода» (трав’яна, квіткова, ароматична, ефірна вода, запашна вода) також дещо розпливчаста, оскільки її часто використовують для штучно ароматизованої води, яка не була отримана шляхом дистиляції.

Історичне використання гідролатів

Гідролати століттями використовувалися для безлічі цілей в догляді за шкірою, парфумерії та народній медицині.

Вважається, що першу квіткову воду було дистильовано з першого глиняного перегінного куба, знайденого в Пакистані ще 5000 років тому. Популярність гідролатів зростала, і до 18 століття хімік Ніколя Лемері описав понад 200 різновидів, що перебували у продажу.

В Аюрведі трояндова вода вважалася ефективним антисептичним засобом для промивання очей для поліпшення зору, зняття стресу та запобігання інфекціям. Трояндова та сандалова вода також використовувалася в Індії з часів Великих Моголів для приготування ароматних аттарів. Квіткова вода герані традиційно використовується для лікування шкіри, ураженої екземою, особливо мокнучою екземою.

Гідролати також були невід’ємною частиною давніх соціальних, релігійних та духовних практик. У східному Середземномор’ї квіткова вода неролі використовувалася як вітальний ритуал перед їжею для миття рук почесних гостей. В Ірані трояндова вода вважається ніжним обмиванням у святих місцях, а в південній Індії трояндова вода є частиною весільного ритуалу, щоб благословити молодят наприкінці церемонії.

Гідролати були популярними і широко використовувалися аж до середини 700-х років. Потім, з появою ефірних олій приблизно в 1840 році, квіткові води зникли з радарів, оскільки для виробництва ефірних олій використовується те саме обладнання та процес дистиляції.

Гідролат дамаської троянди Rose Damascena

Дамаські троянди культивують заради ароматних квітів, які часто використовуються в парфумерній промисловості. В арабській культурі вважається лікувальним засобом.

троянда

Прекрасна та культова квітка: троянда є символом любові та краси, яка тисячоліттями використовується в косметичних продуктах. З давніх часів римлян і греків цю культову квітку та її пелюстки використовували як парфуми для купання.

Кажуть навіть, що Клеопатра змочувала вітрила свого човна в трояндовій воді, щоб залишити після себе аромат пробудження. У той час квіткову воду, швидше за все, отримували шляхом мацерації квітів у гарячій воді з подальшою фільтрацією за допомогою тканин.

Перший опис застосування процесу дистиляції для отримання Rose Hydrosol (гідролату) датується IX століттям.

ВАЖЛИВО ЗНАТИ

  • Не всі рослинні води однакові: дуже важливо бути обережним при виборі гідролату тих же троянд, да і загалом, і переконатися, що продукт справді є справжнім гідролатом отриманим шляхом дистиляції з водяною парою, а не результатом недобросовісної суміші кількох крапель ефірної олії троянди, масло у воді.
  • Що ще більше ускладнює ситуацію, багато «гідролатів» сьогодні виготовляються із синтетичних сполук які досить приємно пахнуть, але не мають абсолютно ніяких цілющих властивостей. Насправді, зовсім навпаки – вони можуть викликати серйозне подразнення шкіри.
  • Інші «гідролати» виробляються шляхом додавання ефірних олій або абсолютів у воду за допомогою спирту або іншого типу диспергатора або розчинника. Це може здатися цілком прийнятним, оскільки готовий продукт містить ефірну олію та має приємний аромат, схожий на натуральну квіткову воду. Однак цей тип відновленого продукту не має життєво важливих цілющих властивостей рослини.

Як сьогодні використовують гідролати?

Гідролати дуже універсальні і можуть використовуватися для особистого догляду та в домі. У догляді за шкірою гідролат троянди, апельсинового цвіту (неролі) і лаванди чудово підходить для зволоження сухої шкіри та охолодження гарячої та чутливої шкіри. Якщо ви занадто довго перебували на сонці та обгоріли, вода з квітів лаванди заспокоює, втішає, а також лікує. Використовується також в останньому ополіскуванні після миття голови, гідролат допомагає кондиціонувати волосся та надає йому блиск. Темному волоссю чудово підійде кориця. Але не наносіть корицю на шкіру, вона посилить прилив крові і шкіра стане червоною.

Ми не знаємо кращого засобу від набряків і темних кіл під очима, ніж квіткова вода ромашки аптекарської. Просто просочіть нею два ватні диски та накрийте кожне око приблизно на 10 хвилин для негайного та різкого зменшення набряклості. Регулярне використання також може допомогти зменшити ці жахливі темні кола.

Влітку гідролат ідеально підходить для використання як охолоджуючий міст для тіла та обличчя, а найбільше охолоджує М’ята перцева. З усіх гідролатів Перцева м’ята найбільш освіжаюча. Обов’язково візьміть із собою, щоб використовувати їх у відпустку, на пляж. Перцева м’ята допомагає оживити вас, коли ваша енергія починає слабшати.

У домі квіткова вода чудово освіжає повітря замість використання аерозолів, які, звичайно, шкідливі для навколишнього середовища. Та ж лаванда розпилюється на подушки перед сном, або при прасуванні білизни.

Для дітей

Ефірні олії можуть бути не найкращим вибором для дітей, а от гідролати терапевтичної якості (не синтетичні) дітям обирати можна. Процес гідродистиляції дає нам більш безпечний варіант. Квіткові води безпечні для використання дітьми оскільки вони містять лише невелику кількість ефірної олії, їх не потрібно додатково розбавляти, за винятком індивідуальної чутливості.

Ви можете розпиляти гідролати як спреї, робити припарки, компреси, додавати у ванночку. Так само як і для дорослого.

Гідролат лаванди Lavandula angustifolia

Дуже популярний серед чутливої шкіри, він, як відомо, заспокоює почервоніння, тонізує, очищає та регенерує шкіру. Традиційно використовується в догляді за жирною проблемною шкірою для звуження пор, очищення і навіть полегшення зникнення прищів на шкірній тканині.

Один з кращих для дітей.

Гідролат лаванди Lavandula angustifolia

Читайте також:

Трав’яний оцет Лавандовий для волосся

Yarrow // Деревій // тисячелистник – загоювач ран

Розмаринова кислота (РА – rosmarinic acid)

Старовинне розсольне мило Soleseife

Трояндова вода для вашої шкіри

Замовити дзвінок